Dåsig och trött

Det har varit en bra dag idag. Trots mensvärk på jobbet. Som tur var satte det igång först på kvällen så jag slapp ha så ont så jag tror jag ska kräkas på jobbet. Men jag välkomnar faktiskt smärtan för den jordar mig, den får mig att inse vad som är viktigt i livet - att må bra. Det är inte viktigt att hinna med allt på jobbet. Det är viktigt att vara frisk. Punkt. Så jag välkomnar min smärta för den lär mig nåt. Men ok, jag erkänner, när det bli för jobbigt tar jag Citadon. Och då blir jag såhär, trött och dåsig. Avslappnad. Smärtan smälter bort men intrycket består.

Det viktiga i livet är att vara frisk.

Idag vill jag tacka för 1) min löneökning på 21% 2) att jag fick en dagsljuslampa genom jobbet 3) min underbara jobbarkompis M som underhåller mig via MSN om dagarna 4) min kropp som fungerar som en klocka. Tack.

Jag ber en bön om att "min" präst ska återfå sin hälsa, hon råkade ut för vad man trodde var hjärnblödning och är nu sjukskriven på obestämd tid. Jag tänker på dig L. <3


Vilket mörker...

Så kom det då. Höstmörkret. Aldrig har jag väl känt av så mycket att årstiden har växlat. Förmodligen beror det till största delen på att jag befinner mig inomhus hela dagarna. Tidigare har jag alltid promenerat kring lunchtid och på så vis fått i mig en gnutta ljus. Energin är som bortblåst, när jag kommer hem från jobbet är det bara återhämtning som gäller. Att tvätta o städa i veckorna känns helt plötsligt omöjligt, att ta sig i kragen och åka o träna känns om möjligt ännu omöjligare.

Bah!!

För att råda bot på det här depperiet ska jag investera i en s.k. "dagsljuslampa", antingen via jobbet eller privat. Vi får se vad det blir. Nåt måste göras. Lunchpromenaderna måste utökas och likaså motionen. Det här går inte längre.

Har dessutom kommit in i en fas när jag vaknar vid 4-5 på morgonen och inte kan somna om. Det har nog mest med jobbet att göra, varit mycket nytt den senaste tiden. Många deadlines. Mycket ansvar. Som tur är så varje intensiv period avlösts med en lugn och det behöver jag verkligen. Men just nu får jag kämpa för att hålla viljan och lusten uppe, suget efter att bara stanna hemma och ligga i sängen är stor ibland. Speciellt innan mens, så påtagligt att jag funderar på att medicinera med SSRI för att se om det kan hjälpa. Tydligen kan även en låg dos hjälpa mot PMS/PMD.

Så just nu har jag inte så mycket energi till att blogga. KBT-kursen har jag missat 3 ggr, en pga sjukdom 2 pga jobb. Men det känns nästan likabra för jag orkar helt enkelt inte med mer just nu. Får se hur jag gör framöver. Den största behållningen var att träffa de andra och dem kan jag hålla kontakt med ändå.

En liten ljusglimt i allt elände är att jag bokat biljetter till en konsert för särbon och mig! Första gången på flera år som jag överhuvudtaget törs planera och köpa biljetter i förskott!! Och det kändes så skojigt att jag t.o.m glömde bort min rädsla för att sitta i mitten i en bänkrad...det kom jag på efteråt...haha...får väl se hur det går...;-)

Nej, nu måste positiva Isolde fram igen. Jag vänjer mig vid mörkret oxå, jobbet kommer gå finfint och löneförhandlingen som väntar kommer gå ännu bättre, sen är det bara låta hösten passera. Efter den 13 dec blir det väl ljusare igen?? Är det inte så??

Kram på er. Har någon energi över så SKICKA!! På posten...adress kan erhållas vid intresse.

oVer anD oUt




Mindfulness i vardagen

Jag har börjat läsa bibban med böcker jag fick hem från Adlibris förra veckan. Givetvis nöjer jag mig inte med att läsa en åt gången utan nu frossar jag i alla på en gång!! Suger i mig lite visdom här och lite visdom där.

En jättefin liten bok heter Mindfulness i vardagen och är skriven av  läkaren Ola Schenström, ramlade över nåt som jag tog till mig speciellt mycket just nu.

När vi är medvetet närvarande stannar vi upp och observerar vad som pågår i oss själva och i omgivningen.  Vi använder vår medvetenhet så att vi inte lika ofta hamnar i stressfyllda situationer. Och när vi ändå gör det blir förloppet kortare genom att vi tidigt är i kontakt med vad som pågår.                          

Det kändes faktiskt ganska trösterikt att läsa de raderna, för även om jag går igenom en rätt stressfylld period just nu på jobbet så vet jag vad som pågår och kan känna av kroppens signaler väldigt bra. Nån risk att gå in i nån vägg i framtiden löper jag iallafall inte.

Alltid nåt! :-)

Tack och hjälp

Tack för:
  • att jag i svackor inser att det kommer en uppgång igen.
  • att jag känner mig alltmer trygg i mig själv, hemma, på jobbet och utomhus.
  • mina fantastiska arbetskamrater som tror på mig till 100% och ger mig energi att fortsätta kämpa.
  • att synkoniciteterna i mitt liv gör sig synliga så fort jag släpper kontrollen, go with the flow.
  • mina härliga grannar som gör livet i trapphuset lite skojigare.
  • min bil som tar mig fram och tillbaka till jobbet varje dag.
  • min särbo som låter tiden ha sin gång och ser vart livet för oss.

Hjälp mig:

  • att kunna släppa arbetet när jag kommer hem.
  • att ha tålamod med mig själv, jag behöver inte kunna allt på en gång.
  • att våga ta mig an de utökade ansvar jag får vartefter tiden går.
  • att kunna sätta gränser för hur mycket jag kan och orkar jobba.
  • att älska mig själv för den jag är och förlåta mig själv för mina brister.

Tankegångar

Jag har mått rätt dåligt den sista veckan kan man nog säga. Mycket funderingar kring livet i allmänhet. Tänkte försöka strukturera upp det här och nu för att försöka få nån ordning och reda i huvudet.

Jobbet

Jag är ju tillsvidareanställd nu och det känns jättebra. Det har dock varit lite turbulent eftersom vår VD avgått för 2 veckor sedan och vad som händer nu är inte riktigt klart. Vi kommer förmodligen förlora en del folk i samma veva.

Sen känner jag ett krav att bli "frisk" på de här 10 veckorna som KBT-kursen håller på men ju mer insatt jag blir i vad jag har kvar att arbeta med desto mer inser jag att det kommer ta lång tid att jobba sig ur det här. Visst, att inte känna rädsla för att få panikattacker är en sak men att rent praktiskt utsätta sig för alla situationer som varit jobbiga tar längre tid. Känner att jag måste klargöra det på jobbet, för jag får tidvis frågor om jag ska följa med hit och dit. De förstår inte riktigt hur illa det är.

Kraven kommer från mig själv, det inser jag. Och bara jag talar om hur det ligger till så vet jag att jag kommer ha deras stöd. Men jag måste ta steget oxå.

Det känns lite som om jag står vid ett vägskäl, jag VET att min huvuduppgift här på jorden är att hjälpa andra. Och jag tror jag har en uppgift att fylla genom att berätta om panikångesten. Men då måste jag sluta upp med hymlandet oxå, för hur ska jag annars kunna nå ut till medmänniskor?

Sen känner jag att forftarande att jag inte riktigt spelar på samma spelplan som "friska" människor. Ta det här med övertid t.ex. nåt som är vanligt i den bransch jag jobbar i eftersom det tidvis uppstår höga beläggningar. Då är det bara att rycka in och jobba på. Men det funkar inte riktigt för mig, jag behöver verkligen den vila som det innebär att gå hem från jobbet kl 17. Mina resurser tar slut fortare än andras. Jag tänker en hel del på hur jag ska tackla den biten.

Kärleken

VI kämpar på kan man nog säga. Men jag har svårt med tålamodet. Jag vill att saker och ting ska bli bra nu, helst igår. Jag har ett stort behov av att få bekräftelse och det är nog först nu jag inser vilken stor roll det har spelat i mitt liv. Jag ser många likheter mellan den man jag valt och den far som jag kände valde bort mig som barn. Det tänker jag en hel del på. Nya tankar som slukar energi.

Hur vill jag ha det i vårt förhållande om vi slår våra påsar ihop igen?
Hur undviker vi att hamna i gamla tankesätt, gamla beteenden, gamla vanor? Går det att undvika?
Är jag beredd att avstå det jag måste avstå ifrån för att leva ihop med honom? För det är ju så att man måste kompromissa i förhållanden men vart går gränsen mellan kompromiss och självutplånande? Ja, jag vet inte.
Kan jag leva ihop med min raka motsats när det gäller den känslomässiga biten? Är han "helt normal" för att vara karl? Ja, det lät det (jag är inte någon manshatare så ni vet)...;-)

Frågorna är många och svaren är SÅ få. Gah!!! Och det spelar ingen roll hur mycket jag än tänker att jag ska stålsätta mig när vi träffas för när han tittar på mig blir jag fullständigt betagen av hans uppenbarelse och allt man funderat på hemma tycks flyga sin kos...

Paniken
Åsså var det då min underbara följeslagare, paniken. Det som jordar mig, det som stressar mig, den jag avskyr, den jag älskar.

Nu när förkylningen är ett faktum med huvudvärk, trötthet och ont i kroppen men ytterst lite feber blommar paniken upp! Å så härligt att få fritt spelrum verkar den tänka och tillsammans med lite negativa tankar blir det en härlig soppa av oro, ängslan och ångest. Tjoho!!

Bah.

I fredags hade jag riktiga panikkänningar som började som ett sug i magen, sen oron, sen känslan av att nåt inte står rätt till...det kryper i kroppen och för en sekund funderade jag på att fly. Tills jag insåg att det faktiskt bara var panik det handlade om. Så jag lät den komma och jag lät den gå. Och tror ni inte att det efter ett par timmar faktiskt kändes riktigt bra igen. Så rädslan för att jag skulle falla tillbaka igen i hur det var för ett par år sen var helt obefogad. Men tidvis ploppar den upp igen som gubben i lådan.

Men det finns några stora skillnader nu, jag har ett jobb, jag har en examen och jag har ingen sambo som går runt som ett mörkt moln här hemma...så det är bra mycket lättare hantera ångesten nu.

Har ju lovat skriva om mina säkerhetsbeteenden så håll till godo:

Säkerhetsbeteenden

  • Alltid Stesolid i fickan. Förmodligen det beteende som jag kommer få ta bort allra sist eftersom Stesoliden är min räddare, den som förhindrar katastrofer och således det mest inrotade beteendet.
  • Alltid mobilen med så jag kan ringa någon om jag behöver.
  • Dricker inte kaffe eftersom det ger mig hjärtklappning och ångest.
  • Dricker inte alkohol, varken hemma eller borta. Kan inte med känslan att inte kunna ta en tablett om jag behöver.
  • Vill alltid ha bilen i närheten så jag snabbt kan ta mig hem och jag behöver. Samåker inte med andra.
  • Bjuder inte hem folk jag inte känner VÄLDIGT väl av rädsla för att inte kunna dra mig undan om jag behöver det.
  • Vill inte åka hiss själv. Måste alltid kissa om jag är det minsta kissnödig innan vi åker hiss, för vad gör man om man fastnar och är kissnödig? (Gud så fånigt det låter, det här skulle vi skratta åt på KBT-kursen ;-))
  • På bio/teater vill jag sitta så jag kan komma ut om jag måste.
  • Reser inte bort, känslan av att vara långt hemifrån är fruktansvärd just nu.

Att bli medveten om att de här problemen i mitt liv faktiskt finns har varit lite som att vakna upp. Hittills har jag varit så koncentrerad på att få jobbet att fungera att allt annat fått stå tillbaka. Nu riktas uppmärksamheten mot andra områden att jobba med. Nu har jag två val, antingen fortsätta bekymra mig över hur mycket jag har kvar att jobba med eller ta mig an uppgiften och tänka att det här lär mig något om livet i allmänhet och mig själv i synnerhet.

Antingen ha ångest över problemen, eller tilltro till livet och min egen förmåga. Valet är mitt. Bara mitt.


Sköna söndag

Läget är bättre här. Febern är borta men huvudet är tungt och kroppen slö. Så jag tar det piano idag med. Ska fixa o dona med lite småsaker här hemma och se till att få vila ordentligt.

Hittade en skojig liten film på Kossan.se så detta blir ett test för att se om det fungerar att lägga in den här.




Kossan.se

Och det gjorde det ju! Skojigt! ;-)

Nu, lite morgonte...återkommer senare!

Bokfrossa...

Som lite uppmuntran har jag beställt en hög med böcker på Adlibris bokhandel...underbart! Längtar tills de kommer nu...

En bok som jag har beställt lånade jag på biblioteket tidigare men jag bara måste ha den i bokhyllan:

www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170281327

Den är fantastisk! Till bredden fylld med citat som alltid är läsvärda.

Och för er som är nyfikna på vad jag har beställt mer kan titta här....

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127113752
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127026833
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=917028069X
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9177386604
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185567167
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185675059
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9188602826

Nu ser jag framemot många långa sköna lästimmar i höst!! Lycka är verkligen en god bok.

Jamendåså

Som jag trodde, idag är jag jättehängig så jag gick hem på lunchen. Alltid svårt när man blir lite småkrasslig, för vad är ångest och vad är på riktigt. Nu är det på riktigt så jag bäddar ner mig med kissarna framför tv:n resten av dagen.

Nu vila i 3 dagar. Skönt!!

Nästa vecka tar vi nya tag. Och som min kloka mamma sa, jag behöver faktiskt inte vara bäst på KBT-kursen utan jag kan ta det i min egen takt. Så orkar jag inte med allt så fokuserar jag på jobbet för det är viktigast just nu. Tror jag vill lite för mycket, lite för snabbt.

Kram!

Lite låg

Jag är helt färdig. Känner mig inte riktigt kry i kroppen, sover dåligt och har det ganska jobbigt på jobbet just nu. Det tar nog mer än jag anade att börja på den här KBT kursen. Nu får man liksom ingen vila, ständigt tänker man på vad man kan göra bättre, vad man måste utmana sig på osv. Känns som om jag behöver ta en paus för nu börjar batterierna laddas ur rejält.

Behöver göra positiva, roliga saker som inte tar på krafterna. För annars vet jag inte hur jag ska orka vidare.

Jag återkommer med lite saker jag undviker och mina säkerhetsbeteenden som jag har för mig. Men just nu orkar jag inte.

Kram på er vänner.

Session nr 3 i KBT-gruppen

Idag var det en jobbig dag. Energinivåerna för oss alla var betydligt lägre än föregående gånger. Skratten var inte lika många och inte lika hjärtliga. För mig var det nog mest PMS och allmän trötthet. För de andra har det varit en jobbig vecka att ta itu med att skriva panikdagbok, d.v.s kartlägga vilka tankar som far genom huvudet innan en attack. Det kan vara svårt att helt byta taktik, från att fly undan ångesten (som de flesta blir experter på genom olika säkerhetsbeteenden) till att vända sig mot ångesten och finna dess orsaker.

Det var t.o.m. så illa att mamman till den yngsta deltagaren ringt upp psykologen och frågat om behandlingen gick rätt till. Hennes dotter var nämligen hemma från skolan och var sämre än någonsin. Men jag förstår det eftersom hon hela sitt liv fått höra hur duktig hon varit på att hantera sin ångest. Hon har helt enkelt blivit expert på olika typer av säkerhetsbeteenden!! Och läkarna har mot bättre vetande uppmuntrat hennes sätt att hantera saken. Nu när hon ska möta ångesten är det ju självklart att hon blir sämre!!

Hon kommer vinna mycket på att gå igenom den här behandlingen.

Själv känner jag mig uttömd på energi så nu blir det Projekt Återhämtning. Det tar otroligt mycket på krafterna att sitta och diskutera sin ångest även om man inte är så dålig att man regelbundet har panikattacker. Man minns hur det var förr och samtidigt som jag är glad över hur långt jag kommit så kan jag känna en sorg ibland över att det är som det är...

Men så är livet. Bara att komma igen.

Åsså var man då...

...tillsvidareanställd.

Tjohooo!! Vad gör väl att man har mensvärk så det skriker om det när man har ett jobb? LOVELY!!

Så underbart att slippa känna den där rädslan, som visserligen blivit allt mindre men som alltid funnits där, att jag ska misslyckas med även detta jobb. Jag har fixat det!

Av dryga 1000 arbetade timmar har jag varit borta 15, helt fantastiskt tycker jag. Gud så duktig jag känner mig. Inte en timme har jag varit hemma p.g.a. min panikångest. Det är en framgång som inte kan mätas i pengar.

Imorgon väntar en ny session med mina kamrater på ångestmottagningen, ser framemot det. Tar nog eftermiddagen ledigt sen om jag blir alltför trött. Vilken lycka att ha möjligheten att välja själv, att det är OK med jobbet att ta ledigt!

Tack för mitt jobb. Tack för mina arbetskamrater. Tack för de gåvor jag får nu.

RSS 2.0