...

Fruktan besegras genom handling.
När vi utmanar vår rädsla övervinner vi den.
När vi tar itu med våra svårigheter,
mister de sitt grepp om oss.
När vi vågar möta
det som skrämmer oss,
öppnar vi frihetens port.

 -Okänd


Sköna fredag

Vilken härlig vecka det har varit, solen har varit givmild och det lättar upp mitt humör avsevärt. Även om det är turbulenta tider nu så är det lättare att ta sig ur sängen på morgonen när är ljust ute. Nätterna har dock präglats av mardrömmar om olycklig kärlek, ond bråd död och spöken. Värst var det i början av veckan och förmodligen har det med min underbara PMS att göra.

Gårdagens äventyr har gett mig lite perspektiv på tillvaron, att börja jobba är ingen utmaning alls om man jämför med att gå emot panik. En panik som det var väldigt längesen jag fick känna på så starkt och förmodligen var det därför jag blev överrumplad igår. Jag minns några ord ur boken "Befriad från ångest - Så övervinner du oro och panikkänslor och tar makten över ditt liv" av Lucinda Basset som är min husbibel.

image12


Författarinnan själv har lidit av ångest och panik i många år och när hon väl bestämde sig för att ta itu med problemen blev ångesten värre än någonsin. Det ger mig tröst i den här stunden. För det var länge sedan jag mådde såhär och det är lätt att tappa modet när allt blir sämre när man väl bestämmer sig för att verkligen besegra ångesten.

Men tappade mod har man ingen nytta av så det är bara att kämpa vidare!

Idag började jag min behandling med lycko-piller, nästan iallfall. Eftersom jag har otrolig svårt att stoppa i mit nya piller delade jag den i mikroskopiska bitar och tog så mycket som jag tordes. En knapp synlig mängd alltså. Men mitt förhållande till piller kan nog liknas vid ett kärleksförhållande. Små bitar i början så man kan känna att kroppen är med på noterna och sen när tilliten finns där är det bara att köra på. ;-)

Egentligen är det kanske ingen höjdare att börja med pillren veckan när PMS:en är som värst och nytt jobb annalkas men jag har inget val. Jag måste känna att jag gör något åt min situation och jag utgår från att jag inte kommer känna några biverkningar. Läser man på www.sps.nu blir man ju mörkrädd av alla skräckhistorier kring piller men jag har lärt mig av mina misstag och håller mig därifrån nu. Hundratusentals människor äter ju dessa piller så sannolikheten att just jag ska drabbas av enorma biverkningar är ju (nästan) obefintlig.

Idag ska jag bara ta igen mig, en sån pärs som jag gick igenom igår tar på krafterna men jag vet att jag måste "upp på hästen snart igen".

Men nu - vila.
image11

Hjältinna

En del bestiger berg för att få adrenalinkickar och se döden i vitögat eftersom de gör dem så mycket mer levande och närvarande i livet. Och kanske är det så att ju närmare döden vi befinner oss desto starkare ter sig nyanserna i tillvaron.

Idag besteg jag förvisso inte Mount Everest men jag känner mig som en hjältinna för jag åkte - tåg!

Visserligen var planen att åka till Bålsta och gå på Åbergs Museum och det blev Kolbäck istället men jag känner mgi som en hjältinna idag. Låt mig berätta.

Halv elva tog jag cykeln ner till stationen och köpte biljett till avgången 10.54, köpte lite mysfika och tänkte ha det gott på tåget. Tyvärr stod tåget redan på perrongen när jag kom så jag gick in och satte mig och väntade. Under de 10 minuterna så hann jag stressa upp mig till den milda grad att precis innan tåget skulle gå slog paniken till! Min kropp slog fullt alarm att nu händer något livsfarligt! Paniken kan liknas vid att man blir jättejätterädd och bara vill UT!! För annars händer något jättehemskt!!

Så jag sprang mer eller mindre av tåget. Ställde mig utanför och andades lite...tankarna malde "om jag inte gör det här kommer jag bli SÅ besviken och lessen"...samtidigt kämpade kroppens kämpa och flykt försvar för att få mig att gå därifrån. Logik vs känslor. Denna gången blev det 0-1 till känslorna, jag ballade ur.

Med tårar rinnande nerför kinderna ringde jag hem till mamma och förklarade vad som hänt. Att jag inte kom iväg. Lite pepp och stött från hennes sida gjorde att det kändes aningens bättre. Så jag satt kvar där på perrongen och tittade på tågen som kom och gick. Konstigt nog var jag inte så besviken på mig själv, jag hade ju försökt trots allt! Det är ju ett stort framsteg.

En timme gick och nästa tåg kom...11.54, stod och fipplade med automaten som säljer biljetter för att försöka titta hur mycket det kostade att åka till Enköping istället. Det var bara 15 min färd dit...men nej, modet kom inte tillbaka. Trots Steoliden jag stoppat i mig. 0-2 till känslorna.


Tog lunch på stan, sushi - gick knappt ner. Magen knyter sig när jag har ångest och vill INTE äta. Men jag tvingade mig själv för går blodsockret ner så är det kört. Då skickar kroppen ut massor av adrenalin och det ville jag inte. Så det vara bara till å stoppa i sig maten.

Tillbaka på stationen igen. Betrakade dem som skulle med 12.54 tåget till Enköping - Bålsta - Stockholm.  Så ovetandes alla var om min ångest, där stod jag på ruinens brant och försökte göra något som de andra såg som så självklart. Inser de hur lyckligt lottade de är, undrade jag där jag stod där i solen.

Gör återigen ett försök att köpa en biljett till Enköping och lyckas. Nu ska jag med! Tåget kommer in på perrongen, alla skyndar sig men inte jag. Något håller mig tillbaka...

...tåget går utan mig. 0-3 till känslorna.

Nu börjar jag bli smått irriterad på mig själv. 2½ timme har gått och jag har ännu inte kommit iväg! Jag VET ju att det bara blir värre om jag INTE gör detta men samtidigt är jag lite tagen av hur långt jag fallit tillbaka utan att jag vetat om det. Det var tågresan på 80 mil ToR som satte igång rädslan.

Går till kundtjänst och förklarar att jag köpt flera biljetter men inte åkt för dem, säger att jag tränar på att åka tåg och ler lite fånigt/gulligt så hon ska fatta tycke för mig. Får köpa tillbaka en av dem, den andra har det gått för lång tid för. (Tordes inte gå och lösa in den tidigare eftersom det var fullt med folk i kö)

Nu är klockan kvart över ett och Stesoliden har börjat verka, livet börjar kännas så där lite lagom luddigt och avtrubbat. Nervositeten är INTE borta men känslan av oöverstiglighet finns inte kvar. Snarare en irritation, jag vill inte åka hem utan att ha åkt tåg!

BANNE MIG!!

Så jag bokar en biljett till Kolbäck istället. 11 minuters färd. DET MÅSTE JAG JU KLARA!

Det blir 20 minuters väntan, hinner tänka en del, tankarna mal, positiva som negativa. Om och om igen. Orkar inte lyssna vill inte lyssna. TRÖTT.

Tåget kommer och jag går fram sist av alla och frågar konduktören om det är rätt tåg, det är det. Inser att jag tappat handsken och konduktören undrar om det är den som ligger en bit bort. Det är det! Så jag springer och hämtar den medan tåget väntar - på mig!

Nu finns ingen återvändo.

Kliver på med dunkande hjärta, darriga ben och en hjärna som inte fattar någonting. Hittar en dam med en liten hund och sätter mig såklart bredvid. Hunden räddade mig! Börjar prata med ägarinnan som verkar tacksam över att någon ägnar henne en stund. Hon anar inte min rädsla och hon anar inte vad hennes närvaro betyder för mig. Att vi pratar med varandra innebär att mitt fokus på min rädsla och kroppsliga sensationer (som dunkande hjärta och darrande händer)  försvinner. Hunden heter Simba. Tack Simba.

Innan jag vet ordet av är vi framme. Kliver av och gråter några glädjetårar, kanske är det så det känns när man kliver upp på toppen av Mount Everest? Adrenalinet pumpar i kroppen och närvaron i livet är totalt! Allt känns så klart och tydligt! Jag gjorde det! Efter 3½ timme på perrongen så tog jag mig på ett tåg och åkte! 1000-3 till logiken!!!!

Hemvägen blir lättare, lite nervös men inte lika ångestfylld. De sista fem minuterna kan jag faktiskt njuta av utsikten. Kliver av i Västerås och marken gungar och känslan av att ha klarat det är underbar. Men samtidigt så är jag förvånad över hur jobbigt det var för mig. Jag har en del arbete framför mig nu.

Men jag ska klara det. En annan dag.

Just nu vill jag bara vila. Är lite lätt drogad och mycket mycket trött. Känns ungefär som om jag bestigit ett berg...

Så släng er i väggen ni som får tapperhetsmedaljer för både det ena och det andra, är det några som är hjältar är det vi som kämpar mot ångest! Varför inte instifta ett pris för den som bäst lyckas utmana sig själv! Med omröstning i tv och radio. Fram för oss "ångestbestigare" - vi är det verkliga vardagshjältarna!

Nu ska den här hjältinnan lägga sig i solen och låta hjärnan vila.

Kram på er.

Mera tankar

Sådär! Nu har jag varit ute på en cykeltur, bara att lämna lägenheten gör att allting känns mycket lättare. Sitter man inne och funderar så blir man ju tokig till slut, nej man måste ut och träffa folk och få lite nya intryck. Hjärnan måste helt klart ha något att jobba med annars drar den bara upp gammalt skit. Jag mår verkligen inte bra av att inte aktivera mig, så att jobba kommer nog bli en hit.

Satt på stationen en stund och kollade på tågen, det gick ju jättebra och jag förstod ärligt talat inte vad jag suttit hemma och funderat på i förmiddags. Blev nästan lite besviken över att inte jag fick följa med när tåget med sitt välbekanta ljud tog av från perrongen. Älskar det ljudet och finns det något bättre än lukten av metall mot metall när de bromsar in?

Så just nu känns läget bättre. Tror allting bottnar i nervositet inför det nya jobbet och det är OK! Alla är ju nervösa inför ett nytt jobb. Bara det att jag med min fantasi lyckas med bedriften att skrämma upp mig själv.

Bara för att det var så synd om mig blev det en glass i solen på väg hem. Mums!

image8

Nu lägger jag ner alla tankar för idag, det kommer ordna sig! Det måste göra det! Nu gör jag lite te och sätter mig i solen och bygger upp solbrännan tills helgen då jag ska träffa Honom igen!

Tjingeling!

Medicinering

Jag har tagit steget, och det känns helt otroligt bra! Jag ska prata med min doktor imorgon (som så många gånger förr) om någon medicinering som kan hjälpa mig att ta ner grundnivån på anspänningen. Har varit på gång tidigare men aldrig varit tillräckligt motiverad för att ta mig förbi min tablettfobi (jajamensan, jag har sån oxå!). Men nu jäklar!

Åt helvete med rädslan för biverkningarna, jag vill bli frisk nu! Och jag ska göra allt jag kan för att så ska ske! Tidigare har jag bara ägnat mig åt healing, meditation, avspänningsträning osv och det har hjälpt mig massor! Men det verkar som förgjort att ta sig igenom det sista...

Kanske kan detta vara min utväg ur ångesten?

Trött på mig själv

Jag har kommit in i fas när jag börjar tröttna på mina rädslor, eller rättare sagt tröttna på min oförmåga att hantera dem! Att gå emot dem även om det känns jobbigt. Istället så vänder jag dem bara ryggen och tänker att en annan dag...då ska jag ta itu med dem. Bara det att den där dagen kommer aldrig när allting känns så otroligt mycket lättare att problemet knappt är ett problem.

Snarare blir det bara värre. Precis som jag skrev nedan, att oförmågan att hantera rädslan är så mycket jobbigare än det som orsakar den.

Så sant! Varför kan det då inte gå in i min vettlösa hjärna som jag just nu bara vill plocka ur och skicka på skroten?!

Låt mig ta ett exempel.

För en tid sedan så fick jag ett jobberbjudande, mitt drömjobb! Ett jobb (som jag skrivit om tidigare) som inte kräver en massa i början utan där jag faktiskt får tid att lära mig. Tilläggas kan att det första jobbet jag hade var tvärtom, det var bara ge gärnet till 110% från start som konsult, utan handledning, utan introduktion. Skräp!

Nåväl, det här jobbet är alltså PRECIS det jag letar efter. Men vad gör min hjärna då? JO! Hittar på ett PROBLEM! Såklart, för livet ska väl inte vara helt utan ångest heller! Kom ihåg att livet är en kamp liksom. (Hörs ironin?)

Vad var då problemet? Jo, helt plötsligt så är jag rädd för att åka tåg långt! Visst, det har att göra med att min bekvämlighetszon förmodligen bara sträcker sig max 15 mil i en radie kring min hemstad. Det är ungefär så långt jag rört mig under de här åren sen jag fick min panikångest. Men samtidigt så har jag alltid älskat att åka tåg!

Tanken var att jag skulle åka 8 timmars tåg tur och retur under samma dag. Min stackars hjärna gav ju stora Alarmet, passa dig detta är farligt - jättefarligt! Tänk om du får panik på tåget och tänk om du måste kliva av! Helt sanslöst att jag tänker så eftersom jag i 2 års tid regelbundet pendlade med tåg. Visserligen bara 2 timmar ToR men ändå.

Senare så ordnade det sig så att jag slapp åka så långt och bara behövde bege mig till huvudstaden istället. En baggis! Dit har jag ju åkt med tåg MILJONER gånger. Men nejdå, så lätt ska jag inte komma undan tycks min hjärna tänka. Är det inte minsann så att du kan få panik på det tåget oxå?! Jo....tänker jag i ett svagt ögonblick...det kan jag ju...

...och så är spiralen igång. Så nu har jag faktiskt lyckats göra mig själv rädd för något som det visserligen var ett tag sedan jag gjorde men ändock har klarat av! Och njutit av! Åka tåg är ju underbart!

Varifrån kommer då den här rädslan som tydligen kan slå sina klor i mig så lätt just nu. Och varför just nu?

Jag tror det beror på följande faktorer:

1. Att jag befinner mig i en livssituation där allting har ställts på ände, jag har blivit särbo och därmed ensam ansvarig för mitt liv, mitt leverne och mina problem.

Mottanke: Det har ju gått jättebra den här tiden, min självkänsla har ökat med 100% och det blir bara bättre! Och särbon finnns ju kvar, kärleken lever! Och så här motiverad att bli av med mina problem har jag aldrig varit.

2. Självkänslan är inte riktigt vad den borde ännu, jag tror inte jag kan hantera alla situationer som uppstår i livet. D.v.s. de panikattackar som jag tror jag ska få men aldrig har fått...

Mottanke: Minns inte att jag fått en panikattack ute, det har varit nära men det har aldrig gått så långt. Och jag har ju mina piller att ta till om det krisar, så jag har ju INGET att vara rädd för. Det är bara känslominnet som finns kvar i kroppen.

3. Rädsla för att misslyckas igen, det gick ju åt skogen förut med jobbet så varför inte nu?

Mottanke: Det var inte bara mitt fel att det förra jobbet misslyckades, jag fick fel information och jag inser nu att chefen gjorde mig en stor otjänst som satte mig på ett alldeles för svårt uppdrag. Visst var det så att jag inte fungerade maximalt men under normala omständigheter hade det gått över snabbt.

Dessa faktorer varierar med dagsformen och förmodligen så blir det såhär när alla tre är på maxnivå i ångestskalan. Andra dagar så känns livet mycket lättare och hade förslaget om att åka tåg kommit då istället hade nog utgången blivit en annan.

Vad ska jag då göra åt problemet?

Eftersom jag sovit dåligt ett par dagar (har madrömmar om att det tar slut med särbon) så tänker jag ta det lugnt idag, min plan är att ta med mig fika och sätta mig på stationen och titta på tågen! Bara titta! Tänker inte ens ha i bakhuvudet att ta ett tåg utan ska bara sitta där och känna in stämningen. Tar med min bok om rädslor som jag läser igenom för andra gången och ska sitta i solen och njuta. Kanske köper jag mig en chaite på stationen.

Där ska jag sitta minst en timme. Så långt tid det tar att åka till Stockholm härifrån.

Jag börjar så.  Fan så trött jag är på det här.

ps. Om ni undrar hur jag kom till Stockholm för att prata om jobbet? Jo, lilla mamma ställde upp och skjutsade. Så bra gick det. Tack mamma, love u.


Positiva affirmationer

Eftersom jag är helt såld på min bok jag köpte förra veckan så måste jag berätta att jag numera är omgiven av positiva affirmationer i min lägenhet. Redan efter ett halvt dygn så märker jag skillnad! De automatiska negativa tankarna har helt klart fått konkurrens i min hjärna!

För första gången i mitt liv har jag fått nytta av ett läppstift! Har med det skrivit på alla mina speglar, badrumskaklet samt kylskåpet följande affirmationer:

Det finns inget att vara rädd för.

Jag kan hantera alla tänkbara situationer som uppkommer i mitt liv.

Jag skapar nu det perfekta förhållandet.

Jag har hittat det perfekta jobbet för mig!

Jag klarar det!

Jag fyller mitt liv med frid och glädje.

Eftersom jag sällan är i köket utan att öppna kylskåpet (eeh) och alltid tittar i speglarna (narcissistisk som jag är) så får jag dessa budskap åtskilliga gånger varje timme jag är hemma. Dessutom har jag satt upp lappar i sovrummet så jag ser dessa härliga budskap innan jag somnar och när jag vaknar!

Jag känner mig redan mera positiv!!

Ringde

Han ringde, mitt hjärta jublar och jag kan för en stund slappna av igen...det blev inget festande för honom, han skulle hem och sova eftersom han jobbat hela dan. Behöver jag säga att jag är glad?

Efter 13 år tillsammans borde man inte bete sig som en barnrumpa men just nu känner jag mig som en kär tonåring som pendlar mellan hopp och förtvivlan. Är det ett tecken på riktig kärlek att jag känner såhär eller är det bara en ångest inför det okända som väntar mig?

Vem vet...

Saknad

Å så jag längtar efter närhet och ömhet. Tror jag går sönder snart...

Träffade Honom idag, det var han som ringde (jippie!!) och undrade om jag ville följa med ut på en biltur. Givetvis, som alltid står jag redo för eventuella önskemål från hans sida. Gah! Samtidigt som det var väldigt trevligt så försvann den där härliga känslan jag hade på förmiddagen, en känsla av att jag tog mig för saker av egen vilja och såg framemot det!

När vi skildes åt så kom klumpen i bröstet tillbaka, saknaden la sig som en blöt filt över mitt inre och man vill bli så där liten och bara krypa ihop i sängen och glömma världen.

Jag kom upp ur sängen och åkte hem till familjen. Tack gode gud för dem. Men nu är jag hemma igen och Han är ute på krogen och partajar. Kul! För honom!

Själv tar jag en kopp te, en filt och en katt och slänger mig i soffan framför teven.

Livet går vidare och imorgon är en annan dag.

Se upp för dårarna

Är du som jag, älskar sentimentala filmer med mycket hjärta? Då ska du titta på Se upp för dårarna.

image2


För första gången på flera år gick jag på bio, ensam! Så många gånger som jag velat men inte vågat, tänk om jag hamnar i mitten? Tänk om jag inte kommer ut? Tänk om jag får panik...

Alla dessa tänk om. Men det var ett tag sen, jag mår bättre nu. Visst var det lite nervöst just i början men jag tänkte "vafan ska jag inte kunna njuta av någonting i livet??" och då vände det. Jag var lite rädd men jag gjorde det!

Förmodlingen kommer den här filmen alltid ha en speciell plats i mitt hjärta...

http://www.moviezine.se/filmsidor/se_upp_for_dararna.shtml

Funderingar en fredag

Har en bra dag idag, har avslutat något som jag jobbat på väldigt länge, drygt ett år faktiskt , och nu känns det bra att kunna släppa det. Bra jobbat! *klappar mig själv på ryggen*

Igår ramlade jag över en bok igen, jag brukar göra det just när jag behöver lite extra vägledning i livet. Den heter "Känn rädslan och våga ändå!" och är skriven av en amerikan vid namn Susan Jeffers. Hon förklarar att alla människor känner rädsla så fort de gör något som befinner sig utanför deras bekvämlighetszon. Skillnaden mellan de som vågar och de som inte gör det är inte själva rädslan utan hur man hanterar det faktum att man är rädd!

Det var en liten väckarklocka för mig eftersom jag ofta tänker att min rädsla hänger ihop med min sjukdom! Jag har tänkt att bara jag blir bra från min ångest så kommer allting ordna sig av sig självt...jag trodde jag skulle sluta känna rädsla när jag var frisk.

Så fel jag hade. Nu inser jag ju att så länge man utvecklas så känner man rädsla! Det är ett sunt tecken på att man förändras och utvecklas helt enkelt!  Nu när jag insett att rädslan faktiskt inte på något magiskt sätt kommer vara borta en dag så känns det lättare att ta itu med sådant som skrämmer mig!

Nu ska jag lära mig hantera min rädsla istället för att försöka undvika den.

Att undvika saker förvärrar bara själva känslan av att inte kunna hantera det som sker i livet. Det har varit centralt i min ångest, att inte kunna klara mig själv. I boken står det just att alla rädslor i grunden handlar om att man tvivlar på sin egen förmåga att hantera de situationer man fasar för. Jag klarar det inte.

Så rätt hon har. Där föll polletten ner för mig. Känns faktiskt lite som en befrielse, att jag inte behöver bli kvitt min rädsla innan jag kan utsätta mig för det som skrämmer mig. Det är ju faktiskt mänskligt! Det är inte bara sprunget ur min ångestsjukdom!

Jeffers beskriver i sin bok fem sanningar om rädsla:

1. Rädslan kommer aldrig försvinna så länge du fortsätter att växa.
2. Det enda sättet att komma över rädslan är att göra det man är rädd för.
3. Det enda sättet att få bättre självkänsla är att utsätta sig för det man fasar.
4. Det är inte bara jag som upplever rädsla på  okänd mark, alla andra gör det också.

Och till sist den som träffade mig rätt i bröstet, som en projektil av insikt.

5. Att ta sig igenom rädslan är mindre skrämmande än att leva med den underliggande rädsla som kommer av en känsla av hjälplöshet.

Touché!

Den hjälplöshet och vanmakt jag har känt  de senaste åren har nog varit det allra,allra tyngsta för mig att bära. Att inte ha någon egen inkomst, att låta sambon stå för alla beslut, att inte göra något på egen hand, att ha ett evigt spinnande hjul med negativitet i huvudet, att känna att studierna aldrig tar slut...

Allt det gjorde att jag tappade självkänslan totalt. Tappade lusten att leva.

Men livet vänder nu.

Sen jag blev ensam har jag sakta men säkert återerövrat min självkänsla, är inte framme än men vissa stunder kan jag känna en djup frid inombords. Något jag inte känt på evigheter, om jag någonsin gjort det! Jag tänker göra allt som står i min makt att få uppleva den friden konstant. Om jag fortsätter ta för mig av livet kommer jag bli en hel människa igen - jag vet det nu.

Och det bästa av allt, jag kan acceptera mig själv och de problem jag har nu. Mitt liv har inte varit lätt och därför är det OK att vara som jag. Faktiskt.

Trevlig helg!

ps. Boken finns att köpa på Bokus.com för en struntsumma - jag blev rånad igår! 125 bagis fick jag ge!
http://www.bokus.com/b/9153418727.html


Shoppingfeber

Har en väninna som är en fena på det här med nätshopping, nåt som jag till en början tyckte verkade aningen tråkigt. Det är ju inte direkt så att man kan känna på kläderna och har man som jag liten byst och stor rumpa så är det inte jättelätt att hitta rätt storlekar. Har några katastrofala minnen sen min barndom när jag i stor iver beställde kläder ur H&M katalogerna, de var ju så vackra modellerna - brunbrända och smala! En liten flicka som jag drömde mig bort och såg framför mig hur snygg jag skulle bli den sommaren och beställde...

...givetvis var det inte mycket som passade en rundnätt tjej i tonåren. Besvikelse.

Åren har gått dessbättre och nu vet jag hurdana kläder jag kan ha och därför måste jag erkänna att jag är mer än sugen att beställa en klänning från http://www.bonaparte.se/ som har helt fantastiska kläder.

Vill ha denna klänning, budgeten ryker redan innan april månad har börjat...

image4



Jobbsnack

Ååå, det är underbart. Solen skiner igen. Det är bara att suga i sig när den väl är framme, vem vet snart kan snön vara här igen men då förhoppningsvis bara tillfälligt.


Igår var jag och hälsade på dem jag ska jobba med framöver, två lugna, metodiska karlar med mycket humor! De står för erfarenheten och jag står för ungdomligheten kan man väl säga. Det känns helt annorlunda nu jämfört med de två första jobben jag hade. Då hade jag ingen handledning what-so-ever och inser nu att det faktiskt inte var mig det var fel på! Jag hamnade fel eftersom jag hade sån panik med att skaffa jobb, hann inte känna efter helt enkelt. Då visste jag inte heller att det faktiskt finns människor som mig därute! Så självklart kastar man sig in i första bästa jobb. Mot bättre vetande.


Nackdelen med att göra misstag är att man blir lite bränd, det krävs kraft och mod att försöka igen och igen. Man måste tänka bort allt som kan gå fel och fokusera på att lyckas, att komma över de hinder som tidigare känts oövervinnerliga. Fördelen med att göra misstag är att man lär sig vad som är viktigt för en själv, vilka arbetsuppgifter man vill ha och med vilken typ av människor man vill arbeta med.


Nu finns det dock ingen annan väg att gå. Jag vill hitta min plats i arbetslivet, det är dags nu helt enkelt. Idag skickar jag in anställningspapprena och hoppas på att få dem signerade av chefen och sen kör vi...

Rock'n roll!


Ännu en intervju

Herrejesus säger jag bara!

Är nyss hemkommen från en intervju på ett företag som arbetar med projektledning och processtyrning. Fick träffa två personer ur ledningsgruppen som båda var riktiga energiknippen! De var faktiskt som Piff och Puff, pratade i munnen på varandra och babblade i ett. Fick knappt en syl i vädret.

Kände direkt att det inte var ett företag för mig. Så skönt att kunna ha den självinsikten, hur gärna jag än skulle vilja vara en högpresterande, social streber som reser land o rike runt och tjänar grova pengar så inser jag faktum; jag nöjer mig med att åka till samma ställe och göra samma arbetsuppgifter varje dag. Iallafall ett tag framöver. Tills jag har landat i mitt yrkesliv och känner att jag klarar av det.

Efter 2½ timme tillsammans med Piff och Puff är jag otroligt glad för mitt kommande jobb där jag ska arbeta tillsammans med lugna, metodiska J. Han verkar vara en klippa.

Saken blev inte lättare av att vi åt en sen lunch, blodsockret var nere i skorna och stressfaktorn på topp. Pust och stön, jag trodde ett tag att jag skulle bli galen, riva mitt hår och skrika efter maaaaat!! Är otroligt känslig för att gå utan mat...

Nåväl, en dag kanske jag blir en globetrotter som reser till England, Bulgarien och Irak som projektledare. Men inte nu. Nu vill jag kunna cykla till jobbet och när jag kommer hem ska jag slänga mig på soffan med mina älskade katter.

Självinsikten har kommit till mig!!! :D

Kär!

Träffade Honom...underbart. Det finns hopp och jag är så kär! Visst finns där saker som vi måste jobba på men personkemin går inte att ta miste på.

Upp o ner, upp o ner!


Att leva sitt eget liv

Jag kom på varför jag var så deppig igår. Gjorde det klassiska kvinnliga misstaget att vänta på Honom. Trodde i min enfald att vi skulle ses igår, vet inte varför - kändes bara så! Steg upp på morgonen och gjorde mig fin, satte på mig lite nya kläder och la ner extra tid på sminkningen. Jag vet, det var dumt! Vi hade ju inte bestämt nåt alls...

Men ibland tror jag att jag spenderat det senaste decenniumet väntades, på honom. Han borde ju faktiskt vara tankeläsare och förstå hur jag känner? Det är väl självklart att ringa, eller mejla just när jag är lite nere och behöver lite bekräftelse? För han är väl tankeläsare? *ironi*

Blir trött på mig själv faktiskt. Nu ska jag ändra fokus och lägga ner tid och kraft på att jag får leva det liv jag vill. Inget mer väntandes vid telefonen, inget mer önskande att han ska skicka ett mejl - för han gör inte det. Jag vet det och det gör mig skiträdd! Men rädslan för att förlora honom får inte överskugga min vilja att ta itu med mitt liv.

Det är uteslutet! Måste försöka ta mig samman och inse att jag klarar mig själv här i livet. Allt står inte och faller med honom. I 2 månader nu har jag idkat envägskommunikation och jag vet inte när han tänker besvara min kärlek igen, om han någonsin tänker göra det. Det får tiden utvisa.

Fokus nu. På min framtid. Med eller utan honom.

Deppigt värre...

...är det här just nu. Vet inte varför. Med mörkret kom den smygande inpå - deppigheten. Viskar ord jag inte  vill höra. Värjer mig men det går inte. Sakta förlamas jag av en sorg så stor och stark att jag kastas till marken.

Ensamhet.

Men det går över. Får ta en dag i taget, tårarna torka och hoppas att ljuset återvänder.

Tack M för att du alltid finns där för mig.

...

Vart ord av dig är likt ett frö.
Det borrar djupt sin rot.
Jag vaknar av en hemlig värk
och finner ingen bot.

Då tär mig som en bitter törst
var rörelse du gjort.
Vart tonfall och vart ögonkast
blir nära, klart och stort.

Min dag är grå av mig och mitt,
som grumlar min gestalt.
Men spegelklart är nattens värld,
där du är allt, allt.

Karin Boye

Skuld

Jag tittade nyss på Dr. Phil, han hade besök av en kvinna som led av anorexia. Stackars människa tänkte jag, som har såna besvär! Det måste vara jättejobbigt...

Till min fasa insåg jag ganska snabbt att vi hade vissa saker gemensamt. Att lida av en ångestsjukdom, eller känslomässig störning som det heter, är en dubbel förbannelse. Det syns inte utåt, hur kan någon som ser så frisk ut vara sjuk? Så många gånger som jag önskat att jag haft cancer istället, då skulle det dels vara accepterat av samhället och dels synas utåt!

Kvinnan som led av anorexia hade i sina barnaår fått en väldigt låg självkänsla (bingo!), hon hade alltså ett starkt mindervärdeskomplex och hennes pappa hade inte gett henne den kärlek hon önskade (bingo!). Hon kände ett starkt kontrollbehov av yttre företeelser eftersom hon inte kunde kontrollera sina tankar (bingo!).  Hon kände sig separerad från sin kropp (bingo!), hjärna och kropp hörde inte ihop. Hon kände skuld eftersom hon orsakade andra problem genom sin sjukdom (bingo!)...

Just skuldfrågan har varit en central del av min ångest. Jag har förbannat mig själv för att ha de här problemen, jag har nog inte insett riktigt att det faktiskt är en sjukdom - panikångest och generaliserad ångest. Jag vill säga sjukdom även om psykiatrin inte gör det. För det påverkar en människa precis lika mycket som vilken annan sjukdom.

Hade någon sagt till mig att det är en sjukdom som går att bota, precis som cancer eller anorexia hade jag nog kunnat acceptera det lättare. Nu har jag svävat i ingenmansland, för frisk för psyktiatrin men för sjuk för arbetslivet. Det har varit fruktansvärt jobbigt! Att inte passa in någonstans. Att känna att det inte finns någon hjälp eller förståelse i samhället.

Som tur är har min vilja att hitta egna lösningar varit min väg ut.

Tillbaka till skuldfrågan. Min sambo ville redan för flera år sedan flytta till hus men jag pluggade och blev sjuk under samma tid. Det hindrade vår flytt. Ju sämre min sambo mådde av att bo i lägenhet desto större skuld lade jag på mig själv. Jag tog ansvar för att han skulle må bra och blev oerhört självdestruktiv, jag försvann allt mer och tappade fokus på riktningen i mitt liv. Jag försvann bakom honom på något vis och till slut så var det hans åsikter om mig som satte mitt värde som människa. Dr. Phil sa att om en person i en familj blir sjuk blir hela familjen sjuk. Det tror jag stämmer.

Tyvärr hade vi ingen Dr. Phil som kunde hjälpa oss så därför är vi särbos nu.

Att tänka att jag lidit av en sjukdom gör att de här åren blir lite lättare att bära. Ingen skulle klandra någon som gått igenom en period med cancer för att inte fungera till 100% i samhället. De val jag gjorde, gjorde jag efter bästa förmåga just då. De kanske inte alltid var de mest logiska eller korrekta men jag gjorde så gott jag kunde. Jag menade aldrig att få min sambo att må dåligt. Det var inte min mening att sätta våra liv på "hold".
 
Skuldbördan har varit oehört tung att bära och jag måste förlåta mig själv för det jag gjort fel och förlåta min älskade för det han har gjort fel. Annars kommer vi aldrig vidare.

Förlåt, min älskade, för det jag lovade så många gånger men aldrig kunde hålla. Förlåt för de ord som aldrig var menade för dig - men som kom ändå. Jag ber om förlåtelse för det som jag gjorde fel när vi levde ihop och hoppas du vill gå vidare i livet med mig.

Förlåt.

Insikter

Min tillvaro de senaste åren har varit en kamp. En kamp för överlevnad helt enkelt, för att övervinna panikångesten, för att slutföra studierna och för att få ekonomin att gå ihop.  En kamp för att få avklarade kurser i skolan, för att få pengar från CSN, för att övertyga min älskade om att allt ska bli bra. Allt i mitt liv blev prestation, från mina studier till mitt förhållande.

För drygt 1½ år sedan skulle jag ut i arbetslivet och upptäckte att jag inte klarade av att jobba heltid. Det var som om jag fick lära mig att springa igen, länge hade jag bara krupit fram i livet men nu förväntades jag kunna springa fem mil med en kondition som en halvdöd. Det blev en chock.

Sakta men säkert har saker och ting fallit på plats, jag har gått på flera nitar och gjort misslyckanden. Något som jag fasat för i hela mitt liv - att misslyckas. Men kanske är det just därför jag gjort dessa erfarenheter? Nu känns inte det som en "big deal" längre och därmed är det lättare att faktiskt komma till skott och försöka! För nu VET jag att det alltid finns lösningar, livet är inte svart eller vitt som jag så länge har trott.

Samtidigt som jag fick min panikångest så blommade min GAD ut, dvs Generaliserad Ångest och den har nog följt mig genom hela livet. Inte förrän paniken kom och jag fick rannsaka mig själv insåg jag att de gånger jag mått dåligt i min tonår förmodligen inte var vanlig deppighet utan helt enkelt ångest! Den insikten var både frigörande och tung.

Läs mer om panikångest här.

Läs mer om GAD här.

Jag har fortfarande en del av det här kamp tänkandet kvar, det slog mig idag när jag såg min rubrik på bloggen! Fastän min situation så dramatiskt förändrats så ser jag livet som en kamp! Tänk om jag kunde se det som en spännande resa istället för något nödvändigt ont? Tänk om det är så att mitt nya jobb är fantastiskt roligt! Och givande! Tänk om jag träffar massa trevligt folk! Då blir det ju ingen kamp att börja jobba! Då tror jag att rädslan för att inte somna på kvällarna (som kommer av tentaångest) försvinner av sig själv! Likaså med alla andra rädslor jag bär med mig.

Tänk om jag går hem från jobbet och längtar tills nästa dag? Det vore en dröm! Så underbart.

Jag är trött på att kämpa så förbannat, jag leva! Jag vill resa med L. Jag vill träffa nya människor. Åt helvete med paniken säger jag bara. Jag vill vidare i livet nu.

Därför ändrar jag min rubrik på bloggen och tar bort ordet  "kamp"...från och med nu ska jag försöka se livet som en spännande resa istället.


Ta det lugnt

Ska jag göra i helgen. Bort med jobbtankar, bort med lönetankar, bort med tankar på att resa bort, bort med tankar på hur det ska bli med min älskade, bort med tankar på gamla misslyckanden, bort med tankar på allt som ger ångest.

Nu ska jag ta lördag och söndag till att bara njuta av solen och livet. Njuta av de vackra tulpanerna som lyser upp i solens sken, njuta av mina älskade katter som rullar sig i välbehag på balkongen. Det kanske är dags att försöka plantera nåt inomhus? Finns inget underbarare än att se saker växa upp ur jorden. Tänk, snart sitter man på balkongen i solens sken, tillbakalutad med en latte och en bok omgiven av pelargoner och penseér.

Åååå, snälla vår - skynda!!

image2

Efterlängtade sol

Den är här! Solen! Jippie!

Ska bara vila middag och sen bär det ut i skogen med promenadpåkarna i högsta hugg. Huka er här kommer jag!

Är det min tur nu?

Efter två månaders arbetslöshet så har jag fått ett nytt jobberbjudande! Var på en intervju för ett tag sen och det klickade med personen jag ska jobba med. Det kändes så härligt och roligt att träffa en människa som har samma bakgrund som en själv, dvs brokig! Någon som inte heller gått raka vägen från A till B i livet utan har gjort lite omvägar och ser positivt på det. Sånt behöver jag.

Nåväl, jag fick alltså jobbet. 80 sökte och 2 blev utvalda. Det är ju helt fantastiskt! Det enda smolket i glädjebägaren var lönen, tidigare har jag blivit erbjuden högre löner men då har även kraven varit högre än de är nu. Och höga krav är inte vad jag behöver just nu. Jag behöver känna att vingarna bär, att jag klarar mig själv, att jag får tillbaka den förlorade Självkänslan. Tror jag kan få det här bara jag sväljer stoltheten och går in med lite lägre lön. Saken är den att den kommer höjas när jag får fast, "lita på mig" säger chefen. Jag gör inte det än, men tar jobbet ändå. För nu är det min chans att landa i livet.

Förstår inte varför jag ska vara så fixerad vid lönen, man jämför sig med andra som har bättre och vill vara "lika bra". Men mitt värde ligger ju inte i pengarna, inte i min prestation. När ska jag inse det?

Nej, nu är det bara att köra på. Ser framemot att lära känna nytt folk och få lära mig massor av saker av J.

Men nu blir det en ordentlig städdag, har varit lite låg den senaste veckan och då växer dammråttorna snabbt. Men nu ska de ut och det med besked.

Ha en bra dag!

Lycklig!

Idag har jag en bra dag, ska strax iväg och träffa en person som kanske blir den som hjälper till att förändra mitt liv?! Längtar och väntar på att det blir dags att åka...

Hade en dipp inatt när jag vaknade och inte trodde jag skulle kunna somna om, stod med pillerburken i handen och funderade på att söva mig till sömns för att slippa oron. Men så var det som en röst som sa "allt jag behöver för att sova finns inom mig", så jag la ner burken, åt frukost och gick sedan och la mig igen. Och somnade!

Solen skiner, jag stod emot ångesten och jag är LYCKLIG! Ännu ett steg mot en lycklig tillvaro taget! Tjoho!

Utflykt!

Idag gjorde jag en utflykt med bilen. För att få lite nya intryck i vardagen och för att utmana mig själv. Att vara hemifrån har länge varit en källa till oro men det gick verkligen bra idag! Lyckades till och med köra vilse utan några större umbäranden. Både bil och förare kom hem välbehållna trots ansenlig ålder. ;-)

På förmiddagen var jag hos en god vän och fick en så kallad TankeFältTerapi behandling, underbart men otroligt jobbigt att gå igenom så mycket känslor. Idag tog vi upp det faktum att jag aldrig var accepterad för den jag var i grundskolan. I huvudet gick vi igenom några av de tillfällen som jag mindes starkast. Fick chans att ge mobbarna svar på tal, nåt som jag aldrig klarade av som barn. Jag bara tog emot skiten och begravde känslorna någonstans djupt inombords. Det har jag fortsatt med som vuxen och förmodligen var det en av orsakerna till att jag 2002 fick panikångest.

Nej, nu kallar sängen. Dags för vetevärmare och en god bok. Behöver sömnen inför veckans fortsatta utmaningar, spännande saker på gång här...

Sov gott och dröm söta drömmar!

Ensamhet

Jag lever ensam. Det är snart två månader sedan vi flyttade isär, min stora kärlek och jag. Vanmakten tog vid där orden tog slut. Jag var frusterad över att han inte förstod mig och verkade inte ha gjort det på så länge. Jag längtade efter ömhet och närhet men fick tystnad. Till slut orkade jag inte mer och då kom den, meningen jag egentligen inte ville säga men som jag trodde skulle ställa allt till rätta: "Vi flyttar isär och lever som särbos, då kanske vi kan se varandra med nya ögon!?"

Innerst inne var det nog ett rop på hjälp. Innerst inne ville jag att han skulle säga att vi skulle försöka igen. Att allt skulle bli bra bara vi la manken till och att han skulle försöka nu! Han skulle försöka förstå mig, lyssna på mig, älska mig. Jag skulle inte behöva kämpa ensam. För han älskar ju mig också. Men kärleken mellan oss hade försvunnit i ett hav av förebråelser och tomma blickar. Kärlekens röst hördes inte längre. Bruset var för högt.

Så han flyttade. För han visste nog lika lite som jag vilka ord han skulle säga eller hur han skulle agera. Han som väntat så länge på att komma vidare i livet men som fastnat. Fastnat i ett träsk av prestationsångest, rädslor och apati. Nu äntligen hände något, kanske behövde han inte leva så längre! Kanske hade han en framtid igen.

Kvar är jag med mina begränsningar som jag byggt upp under ett par år i panikångestens efterdyningar. För det mesta tänker jag positivt, att det lärt mig det viktiga i livet. Lärt mig väsentligheter. Men när ensamheten kommer smygande på kvällarna så förbannar jag dessa år. Förbannar dessa osynliga barriärer jag byggt upp och som har hindrat mig från att leva. Mitt förflutna har varit min framtid så länge.

Men inte mer.

Jag vill ta makten över mitt eget liv igen. Dimman av oro som legat över allt i min tillvaro ska skingras och lyckan ska åter träda in. Jag önskar att kärleken ska komma tillbaka - stark och förlåtande. Bruset ska tystna och kärlekens viskningar ska bli till höga rop som ackompanjeras av vårsolens lovsång till livet.

Saknar dig.

RSS 2.0